Att mäta digitalisering

12 September 2019


Innan sommaren fick jag chansen att träffa Martin Linder och några av hans experter (tack att ni tog er tid!). Vi pratade om digitaliseringen av Sverige. Jag ville prata om samma saker som jag, PA, Carl och Henrik redan sagt till Anders Ygeman: vi har mycket att lära av andra länder och vi borde satsa på kompetens och DIGG som det är nu är kanske inte är dom rätta att leda förändringen.

I alla fall, jag ska inte trötta ut er om det. Martin gav mig en fråga tillbaka som digitaliseringsrådet inte kommit på nått bra svar på: Hur ska vi mäta digitaliseringen? Hur ser vi till att göra det viktiga enkelt mätbart och inte gör det enkelt mätbara till det viktiga?

Att mäta är att veta. Om vi inte mäter det vi tycker är viktigt kan vi inte avgöra om vi blir bättre eller sämre. Vi måste mäta. Det finns två olika saker vi kan börja med att mäta:

Att mäta digital framgång

Då kan alla som har boken "Digital transformation at scale: why the strategy is delivery" slå upp kapitel 9 (sidan 127) och läsa "Running the numbers". Det är nämligen så lyckat att den engelska myndigheten som är motsvarigheten till DIGG ligger +10 år före oss i tiden och har ett redan fungerande tänk. Men då säger ni: Vi i Sverige är sååååå speciella och vi måste göra på ett eget sätt? Nej det är fel. Vi ska inte uppfinna hjulet igen, vi ska använda oss av det andra i samma situation redan har kommit fram till.

Om du inte har boken (jag vet att Anders Ygeman och nästan hela Digitaliseringsrådet har varsit exemplar) så kan du läsa på webben hur det fungerar. I England är de helt öppna med hur de arbetar: läs avsnittet Measuring success.

På ett övergripande sätt går det till såhär: Låt alla myndigheter och offentlig verksamhet mäta och rapportera in vad användarna tycker om dom, mät hur många digitala transaktioner som görs, mät kostnader och nu kommer tvisten: Rapportera in allt löpande automatisk till en tjänst som är öppen för alla medborgare och hela världen. I UK kallas den Performance - Find performance data of government services.

Men hur funkar det här? Du kan gå in och kolla själv men jag tänkte ge några exempel. Vi börjar brittiska med Trafikverket som har hand om körkort och fordonsregistreringar. När en registrering av ett fordon ändras, rapporteras det in till deras plattform. Du, jag och alla britter kan då gå in och kolla hur många registreringar som görs, hur stor den totala kostnaden är och konstnaden per ändring (klicka på bilderna för att komma till den engelska sidan).

Hur många förändringar görs på fordonsregistreringar?

Kolla sen in hur de mäter ändrade bokningar av uppkörningar (där har de mer data). Se hur de mäter bokningar via webb jämfört med telefon. Vips kan de mäta hur de flyttar över användare till den digitala tjänsten. Öppet för alla.

Hur många ombokningar för uppkörningar sker på webben vs telefonen?

Men det räcker inte. De mäter också hur nöjda medborgarna är som ska ändra sin uppkörning. På så sätt kan de verifiera att de är på väg åt rätt håll. Men kolla, de håller också koll på tiden det tar att ändra en bokning. Nu kan dom också arbeta med att göra ombokningen snabbare för medborgaren.

Hur nöjda är dina användare?

Ja så fortsätter det. Alla rapporterar inte in allt och det fattas mycket men de strävar ditåt. Tänk dig när vi har nått liknande i Sverige! Vi kan både visa oss medborgare hur våra skattepengar används och vi kan också hjälpas åt att bli effektiva inom det offentliga. Effektiva genom att HJÄLPA medborgaren. Den som kan genomdriva det här kommer att ses som digitaliseringens moder/fader i Sverige :)

Del ett är klar, vi lär oss hur andra länder gör för att mäta digital framgång inom det offentliga. Nu till den andra delen, hur vet vi att vi är effektiva på själva utvecklingsdelen?

Hur effektiva är vi är på att utveckla digitalt?

Det här ligger alla utvecklare och alla som sysslat med utveckling varmt om hjärtat. De senaste tjugo åren har det vuxit fram en rörelse om hur du ska tänka för att kunna bygga tjänster för användare. Det kommer bli lite tekniskt och jag ska försöka förklara det mesta på ett icke-tekniskt sätt, men om jag förklarar för dåligt, hör gärna av dig till mig så kan jag förklara bättre.

Här kommer några frågor där svaren är mätbara och som kan användas som nyckeltal.

Det finns fler frågor att ställa men det här är en bra början. Jag tänker att DIGG (eller snarare det nya DIGG) ska ansvara för samla in den här informationen. Självklart ska svaren vara öppna och följa samma mönster som hur vi ska mäta digital framgång. Allt ska publiceras för medborgarna.

Men behöver inte DIGG (eller det nya DIGG) anställa massor med personer för att kunna lösa detta? Nä, tänk på behovspyramiden för lyckad offentlig digitalisering och att tex Instagram hade 13 anställda när dom köptes av Facebook. Det behövs fokus på rätt saker och en bra grund att stå på.


Skrivet av: Peter Hedenskog