Behovspyramiden för lyckad offentlig digitalisering

12 September 2019


Jag och mina kompisar har pratat om det länge men det har varit svårt att nå fram. Vi har varit dåliga på att förklara vad som behövs i digitaliseringen för personer som inte har någon teknisk erfarenhet. Så idag tänkte jag göra ett nytt försök, det är samma som vi sagt förut men på ett mer pedagogiskt sätt: Behovspyramiden för en lyckad offentlig digitalisering!

Det är alltså så att för att lyckas med de översta stegen i pyramiden, behöver vi uppfylla de steg som är under. Låt mig gå igenom de olika trappstegen:

  1. Rätt uppdrag och mandat - vi måste ge de personer som ska jobba med digitaliseringen rätta möjligheter för att kunna lyckas. De måste få rätt fokus och möjligheter att förändra. De ska sätta användaren först och de ska ha bestämmanderätt inom offentlig IT. De måste arbeta med det som är viktigt för digitaliseringen av Sverige, det som ger mest för oss som medborgare.
  2. Kompetent personal - när vi har ett konkret uppdrag och mandat, behöver vi personer som brinner för det de gör och att förändra hur det offentliga arbetar. De behöver vara doers, ha gjort liknande arbete förut (träning ger färdighet!) och de ska komma från olika bakgrund av kön/ålder/kultur för det de här personerna gör kommer att påverka alla svenskar. Alla ska med!
  3. Kompetent ledning - vi behöver ha en ledning som har stark teknisk kompetens och gjort liknande saker förut inom företag/organisationer av samma storlek. Jag har jobbat som utvecklare i tjugo år och haft chefer som inte kunnat något, chefer som var duktiga "chefer" och chefer som varit duktiga chefer och haft djup teknisk kompetens. De chefer som kunnat påverka mest och som verkligen kunnat förändra är de med hög teknisk kompetens. Det behövs djup teknisk kompetens för att kunna förklara de lösningar som behövs både uppåt och neråt i organisationen.
  4. Modernt arbetssätt - inom det offentliga behöver vi arbeta likadant som de bästa privata företagen arbetar med automatiserade arbetsätt och fokus på att leverera till kunden (medborgaren!). Och vi behöver mäta hur duktiga vi är på det, så att vi kan bli bättre.
  5. AI/öppen data/vilket buzzword du vill/lyckade projekt - varje år kommer det nya tekniker som ska "rädda" välfärden, spara pengar åt det offentliga och göra oss mer "effektiva". Inget av det kommer fungera om vi inte har grunden klar först. Folk kommer försöka bygga saker, en del kommer funka, en del inte. Med en bra grund ökar möjligheterna till att alla satsningar blir lyckade.

Nu tänker du: Men Peter du hatar ju AI och öppen data, du är ju liksom bara teknikfientlig? Nej du har fel svarar jag. Jag hatar inte AI. Jag tycker vi ska lägga massa pengar på AI men dom pengarna ska gå till forskning hos universiteten, så vi kan ta fram hur AI ska användas. Och sen när vi vet och vi har grunden klar i pyramiden, då ska vi satsa.

Men hur ska vi gå tillväga för att fixa pyramiden, vad ska vi ändra, vilka ska vi anställa för att fixa det här? Lugn vi ska inte göra nånting, sitt still i båten. Vi gör ingen ändring innan vi kan mäta det. Det första steget är att mäta digitaliseringen och det gör vi genom att mäta hur duktiga vi är och hur mycket nytta vi ger medborgaren. Sen försöker vi förbättra oss. Såhär ska vi göra.


Skrivet av: Peter Hedenskog