Skolplattformen del 2

10 October 2018


För ett tag sen skrev jag om det orealistiska priset för skolplattformen och nu har tidningen mitti plockat upp det jag skrev.

I artikeln får IT direktör Johanna Engman berätta sin syn på saken: "Hon berättar vidare att uppdelat på de 140 000 eleverna och 23 500 medarbetarna blir kostnaden per person 4 000 kronor. Då kan man fråga sig om det är en rimlig kostnad eller inte. Och jag landar i att jag tycker det."

4000 kronor tycker jag också låter billigt. Om man jämför med att landstinget köpt strumpbyxor för 6000 kr st :|

Totalkostnad 695 miljoner kronor. Hur kan vi veta om vi blivit lurade eller ej?

Vi kan räkna antalet mantimmar. Jag tänker vi gör det enkelt: vi drar av 95 miljoner för hårdvarukostnader, drift och övervakning (obs det är mycket pengar!). Vi tar dom här 600 miljoner kronorna och funderar på vad en konsult kostar. Jag slår till med 1200 kr timmen. Dyrt? Billigt? Låt oss säga att 1200 kr är ett dyrt pris att betala men funkar för min beräkning Alltså köper vi in konsulttid för 600 000 000 kr / 1200 hr/h = 500000 timmar.

Ja du läste rätt: femhundratusen timmar. Total arbetstid om du jobbar heltid är 2020 timmar per år. Om då skolplattformen utvecklats under ett år hade de haft 247 konsulter. Heltid. I ett år.

Det är fel hur vi upphandlar IT system idag och hur vi lägger ut byggandet till konsultbolag.

Jag är säker på att tio personer som är anställda av Stockholms stad hade kunnat åstadkomma något bättre. Om personerna tjänar 50 000 kr i månaden, kostar dom ca 850 000 per år. Om dessa tio personerna utvecklat skolplattformen i tre år, hade kostnaden blivit 25,5 miljoner. Tio anställda utvecklare/projektledare och designers hade alltså sparat 600-25,5 miljoner = 574,5 miljoner. Pengar som skulle kunna användas till lärarlöner eller mer läromedel.

Jag fattar att det inte är kul att sitta som IT direktör för Stockholms stad och få det här projektet i knäna. Det är inte Johanna Engman personligen jag är ute efter. Jag vill veta mer hur företagen resonerat som tar ut dom här priserna. Hur ser deras faktureringar ut? Jag hoppas nån journalist har tid att kolla hur upphandling gått till och hur det här priset har kunnat godkännas.

Priset är galet. Men låt oss kolla vad vi sett hittills. Hur funkar egentligen skolplattformen? Många personer som inte har barn har frågat mig. Jag spelade in en video på när jag skulle sjukanmäla ett av mina barn:

Det kan självklart vara så att just sjukanmälan är ett under av dåligt användargränssnitt. Kanske allt annat fungerar bra? Om du är lärare och använder skolplattformen från insidan får du gärna berätta för mig hur det fungerar. Det skulle vara superintressant att veta.

P.S Du kan också läsa min insändare i DN som sammanfattar hur jag tänker vi kan bygga saker smartare i det offentliga Sverige.


Skrivet av: Peter Hedenskog