Skolplattformen

13 September 2018


När jag jobbade som konsult på ett konsultbolag träffade jag många roliga och duktiga människor. Problemet för mig var att företaget gjorde allt för att vinna affären/få in pengar från sina konsulter. Det gjorde att kvalité aldrig var ett begrepp och företaget gjorde allt för att tjäna pengar. Inte så oväntat, det är så det fungerar men det är tråkigt när det drabbar dig och mig som skattebetalare.

Det finns nått oerhört sorgligt med Stockholms stads skolplattform som DN rapporterade om idag. Artikeln berättar om en mamma som säger att plattformen den är helt värdelös och DN har fått fram att den hittills kostat 650 miljoner kronor. Jag har själv kids som börjat i skolan och jag testade plattformen för några dagar sen. Den är inte klar, allt fungerar inte tekniskt och det finns stor möjlighet till förbättring med användarbarheten. Jag är säker på att många smarta och duktiga personer har jobbat med den. Ändå har det blivit så sjukt fel.

Det brukar ta 10-15 sekunder innan mina barn dyker upp under "Välj barn".

Men jag tänkte inte snacka om detaljer. Jag vill prata om 650 miljoner kronor. Även om plattformen fungerat och varit världens bästa system, så tycker jag det är för mycket pengar. Vad kan man få för dom pengarna?

Jag har ett bra exempel. Jag jobbar på Wikimedia Foundation, den amerikanska organisationen som driver Wikipedia. Wikipedia är en av världens topp tio största webbsajter. Allt vi gör är öppet så vi kan kika in vad budgeten är för att driva Wikipedia och alla syskonprojekt det här året: 76,8 miljoner dollar. Mycket pengar men då ingår all personal (advokater, programmerare, IT-support, ekonomi, ja alla som jobbar). Kostnad för servrar och allt annat tekniskt. Men också allt annat som behövs för att driva en organisation som finns i hela världen. I svenska pengar är det 690 miljoner kronor. Tänk då på att en stor del av personalen jobbar i San Francisco som har betydligt högre löner än vi har här i Sverige.

Skolplattformen har idag kostat 650 miljoner kronor, den är planerad att kosta 675 men godkänd av kommunalfullmäktige att gå på 695 miljoner kronor. Alltså mer än det kostar att driva Wikipedia under ett år.

Nått måste vara fel. Det kan inte kosta så här mycket pengar om man inte blir lurad. I USA har man statliga 18F som hjälper till med att tillverka digitala system. Dels för att dom inte ska bli lurade av konsultbolag, dels för att ha en hög kvalité på allt dom gör. Vi behöver nått liknande i Sverige.

P.S Du kan också läsa min insändare i DN som sammanfattar hur jag tänker vi kan bygga saker smartare i det offentliga Sverige.


Skrivet av: Peter Hedenskog