Hur många IT-konsulter behövs det för att skruva i en lampa åt det offentliga?

30 May 2019


Innan jag träffade Anders Ygeman kollade jag på hur det ser ut med anställda inom IT inom några stora myndigheter. Jag frågade och kollade deras årsredovisningar. Jag ville förstå hur vi jobbar i Sverige jämfört med i de länder som jag tycker ligger långt fram inom offentlig IT.

I England har man i tio år haft en avdelning inom det offentliga som är ansvarig för IT (på samma sätt som vi i Sverige har Skatteverket som är ansvariga för skatter).

I USA har de två delar: En del (US Digital Service) som hjälper/bygger/sätter regler för hur det offentliga ska bygga IT och 18F som hjälper andra att bygga IT inom det offentliga.

I Sverige har vi DIGG som är "skapad för att tänka nytt, hantera nya utmaningar och se nya möjligheter." dvs inte är till för att bygga bra IT i första hand.

Men jag tog också med Wikimedia i jämförelsen där jag jobbar idag. Vi är långt ifrån den mest effektiva organisationen som finns men den är intressant i jämförelse eftersom vi driver Wikipedia som är den femte största webbsajten i världen och att vi lever på bidrag och är väldigt sparsamma hur vi spenderar de pengar vi får in.

Låt oss kolla hur det ser ut!

Var Antal anställda inom IT Kommentar
US Digital Service 180 Här är du i "tjänst" i max 4 år, lite grann som militärtjänstgöring.
18F 120
UK Digital Service 850 När de startade var det ett tiotal personer.
DIGG 42 +15 konsulter
Försäkringskassan 1050 + ca 250 konsulter
Skatteverket 760 ca 450-500 konsulter i mars
Wikimedia 137 Är med utom tävlan. I de 137 ingå också chefer för IT

När jag kollar på tabellen kommer jag att tänka på ett citat från Stockholms läkarförenings ordförande Johan Styrud:

Jag är kritisk till konsulter inom de flesta områden. Konsulter kan man ha till att lösa enskilda små saker. Är det stora saker ska man ha egna anställda personer som kan verksamheten. Konsulterna på NKS har varit av ondo hela tiden.
Stockholms läkarförenings ordförande Johan Styrud

Att DIGG har en hög procent konsulter känns ok eftersom som dom är nystartade. Det är svårt att få tag på folk. Speciellt i Sundsvall.

Men kolla in Försäkringskassan: Nästan 20% är konsulter av deras IT. Skatteverket har ungefär 40% konsulter. Det här är verksamheter som funnits länge. Hur kan det se ut såhär?

Försäkringskassan har fler konsulter inom IT än det behövs för att driva världens femte största webbsajt. Skatteverket har TRE gånger så många konsulter. Skatteverkets konsulter skulle kunna driva tre stycken sajter av Wikipedias storlek. Det spelar ingen roll vilken typ av gamla system du har, eller hur krånglig IT ni driver. Det här är inte OK. Systemet är fel. Nått måste ändras.

Men hur ska vi göra? Vi ska göra som andra länder har gjort som visat sig fungera! Vi ska inte uppfinna hjulet igen utan vi ska lära oss av England och USA (och andra länder som följt deras exempel).

Vi ska ge DIGG eller en annan enhet ansvar för IT inom det offentliga. De ska sätta upp moderna arbetsätt och hjälpa all offentlig IT. De ska vara offentlig ITs bästa vän. De ska jobba med att kunna leverera IT snabbt och med hög kvalité.

Du kan också se att vi har väldigt många anställda inom IT inom några myndigheter som bara kommer den myndigheten till gagn. De borde istället jobba på en enhet som hjälper hela den offentliga sektorn.

Men allt det det här låter svårt? Nej det är inte svårt men det kräver mycket jobb! Och det som är bra är att andra länder redan gjort det, vi följer bara dom! Det finns till och med en bok som beskriver hur vi ska göra från de som redan gjort det!

Boken heter Digital Transformation at Scale: Why the Strategy Is Delivery. Jag har köpt upp mig på ett gäng som snart skickas iväg till några personer jag tycker ska läsa den (Anders Ygeman har redan fått ett exemplar).

Snart i en brevlåda hos dig?

Nästa gång tänkte jag berätta vilka som fått böckerna och ge några konkreta fall på vad som gått fel inom offentlig IT som jag tror inte du känner till. Och berätta om några misstag jag själv gjort.


Skrivet av: Peter Hedenskog