Årets mest händelserika vecka än så länge

10 May 2019


Puh det här har varit sån sjuk vecka. Jag och några kompisar fick chansen att träffa Sveriges digitaliseringsminister och berätta hur vi tror att Sverige kan bli bättre på digitalisering. Jag kommer återkomma om det senare när jag smällt mötet mera. Men jag kan bjuda på en fin bild så länge.

Jag och Anders

Men jag ville egentligen prata om en annan sak. För nästan fyra år sedan fick jag en otrolig chans: Jag fick möjligheten att börja jobba på den amerikanska organisationen Wikimedia Foundation som driver Wikipedia. Jag blev medlem in den nystartade web performance gruppen (vi var fem personer då, vi är fyra nu) som arbetar med att se till och övervaka att Wikipedia är snabbt för användarna runt om i världen.

Första gången vi fem träffades var i New York i oktober 2015. Vi var där för en konferens om prestanda och prata ihop oss som ett team om vad vi skulle göra och vilka mål vi skulle ha. Vi började med en klassisk brainstorming genom att skriva ner målen på post-it lappar.

Lapparna osorterade

Vi tog lång tid på oss, skrev ner och funderade på vad vi ville göra.

Och nästan längst ner på en rosa lapp är det någon som har kluddat att vi ska bli "Best performance team in the world". Jag minns fnissen när vi läste lappen. Även fast bara jag var svensk i teamet så var det lite förbjudet att tänka så stort. Vi var ju ett väldigt litet team på en av världens största sajter. Med många hinder och mycket att kämpa mot.

Och vi har slitit på, snart i fyra år. Vi har skapat rätt feta lösningar för att snabbt hitta prestandaregressioner. Vi använder bara öppen källkod. Och igår hände det. Vi fick den uppskattning vi har kämpat för!

På Google I/O, Googles stora mässa hölls en föreläsning som hette Demystifying Speed Tooling som leddes av Paul Irish som är Googles nummer ett expert på webbprestanda. Paul sa bland annat:

"Wikipedia got one of the best performance teams that there is ...” för att sen följa upp det med att visa skrämdumpar från min bloggpost om hur vi hittat prestandabuggar i Chrome som påverkar användaren på Wikipedia. Vi fick då heta "The fantastic web performance team of Wikipedia”. Det kändes skönt att få den uppskattningen.

Skärmdump från föreläsning på min bloggpost

Så nu är frågan: Vi är ett av de bästa prestanda-teamen i världen, målet är uppnått, vad ska vi göra nu? Jag ska fundera över helgen.


Skrivet av: Peter Hedenskog