Hej Anders Ygeman!

22 February 2019


Kul att träffas, vill du ta en fika eller lunch nån dag, säg till! Jag heter Peter och har arbetat som programmerare/utvecklare i 20 år på olika platser: Jag har jobbat på internetportal (minns du att det fanns såna?), startup, som konsult och nu åt en amerikansk organisation. Jag vill berätta om några saker som jag funderat väldigt mycket på och ofta diskuterar med mina programmeringsvänner: Hur kan vi göra digitalisering och e-förvaltning bättre här i Sverige.

Jag känner inte dig men jag har alltid känt lite extra för dig (även om vi inte har helt samma politiska åsikter). Jag blev glad när du blev vald till digitaliseringsminister, du var mitt förstaval redan några dagar innan det blev känt:

Gissa vem som trodde på dig?

Jag har fått känslan av att du är smart, kan teknik och har förståelse av vad som är rätt och fel. Jag vet, det är mycket som är komplicerat och jag tror genom att fokusera på rätt saker kan vi snabbare bli bättre. Jag har några tips till dig:

1. Rycks inte med i alla buzzwords

Du blir inbjuden till ännu en AI-konferens. Tacka nej. En journalist vill snacka om blockchain? Säg att du inte har tid. Kanske quantum computing kan få Sverige på kartan? Vad sägs om lite internet of things? Säg bara nej tack till allt sånt där.

Innan vi börjar satsa på dom här buzzwordsen (och även gamla som "öpppen data" och "molnet") så måste du se till att vi har en bra struktur för digitalisering och e-förvaltning. Innan vi försöker springa, måste vi först krypa och sen gå. Ta det lugnt, vi fixar grunderna först. Idag kan vi inte ens krypa. Vi behöver skapa smarta praxis och lära oss av andra. Gå till punkt nummer två!

2. Vi ska lära oss av andra länder

Jag vet att alla kämpar på och bygger så bra system som möjligt efter sina förutsättningar och jag vet att det idag saknas kompetens, stöd och riktklinjer för att skapa fungerande och säkra system för medborgarna och där skattemedlen används effektivt.

Det finns länder som redan löst det här, där man satsat på en statlig IT-verksamheter med hög expertkompetens och ett snabbt och rörligt arbetsätt för att fungera i den digitala tidsåldern. I Storbritannien finns Government Digital Service och i USA finns US Digital Service. Jag är ett stort fan av dom båda två!

Dom jobbar bland annat som ett stöd vid upphandling och implementering av IT-projekt i den offentliga sektorn. De bygger egna system som används av medborgarna. De skapar riktlinjer för hur IT-system i det offentliga ska se ut och fungera. Systemen ägs av det allmänna och består av öppen källkod, så alla kan se hur systemen har byggts. Och det finns ett uttalat mål att ha användaren i fokus. Det gör att systemen blir av mycket högre kvalité och att kostnaderna är rimliga.

I USA har man tagit ett steg till: De har också en federal konsultbyrå, 18F, som arbetar med att konkurrensutsätta andra konsultbyråer. Det gör det lättare för beställarna att förstå om priset är rimligt. De har även provat arbetsprover för de bolag som vill bygga IT-lösningar för det offentliga. För att säkerställa kvalitén på de företag som är med i upphandlingar (bort med alla enkronorskonsulter för att vinna upphandlingar, låt dom först visa att dom har de kunskaper som behövs). De jobbar även aktivt med att göra det lättare för mindre konsultbolag att vinna upphandlingar, så att konkurrensen ska bli större och mer rättvis.

Vi behöver svälja stoltheten att vi inte är bäst och skapa en liknande statlig verksamhet i Sverige – som ser till att de IT-system som byggs fungerar bra, har användarna i fokus och ser till att skattemedlen används effektivt. Det är ditt ansvar nu Anders!

Men det är lite enklare när det finns mönster att följa från andra länder: Se till att enheten blir snabbrörlig, får mandat att ta beslut och har möjlighet att anställa rutinerade utvecklare. Barack Obama anställde personer från Facebook/Google/Twitter. Du ser till att ni får tag på motsvarande personer från svenska världsledande företag där man för länge sen löst de problemen som vi behöver lösa inom de offentliga systemen.

3. All kod som betalas av skattemedel ska vara öppen källkod

Alltså jag skulle kunna snacka hur länge som helst om det men jag ska försöka hålla mig kort: Om du vill veta mer om hur vi ska göra med att använda system som är öppen källkod, kolla med Försäkringskassan. Dom har kommit en bit på vägen och kan berätta om fördelarna och hur det förenklar upphandlingar och spar pengar. Men det behövs bättre riktlinjer och styra lite mer med hela handen. Men lugn, det kommer min punkt nummer två kunna hjälpa dig med :)

Den andra delen är att all kod som skrivs som betalas av skattemedel ska vara öppen källkod. På mitt jobb på Wikimedia Foundation har jag skrivit på ett kontrakt att all kod jag skriver ska vara öppen källkod. Det borde alla utvecklare och konsulter inom stat/kommun/landsting också göra. Varför då? Nä så tänker du inte, för du är smart men jag skriver det för andra som råkar komma över mitt brev till dig:

En sista del som saknas, är att se till att Vinnova öronmärker en del av sina satsningar för öppen källkod. Där skulle pengarna som går till innovation göra skillnad på en gång, istället för mer eh, spekulativa satsningar. Vet att det inte är ditt ansvar men du kanske kan ge dom en hint.

4. Välj dina rådgivare väl och behåll ditt fokus

Se till att alla medlemmar i Digitaliseringsrådet arbetar för invånarnas bästa och har invånarnas intresse i första hand. Det finns många svenska tekniska företag där du kan hitta personer med hög kompetens och som bryr sig.

Du hittar inte den kompetensen hos personer anställda av amerikanska företag såsom Google/Facebook och andra företag vars affärsmodell är att samla in och sälja användarens data. De har en annan agenda än att verka för invånarnas bästa, snälla tänk på det!

När du pratar med dom, tänk också på punkt ett. Pratar dom buzzwords? Strunta i det och håll fokus. Krypa, gå och sen springa.

Tack för att du lyssnade Anders och lycka till nu dom kommande åren, jag håller tummarna och tror på dig!


Skrivet av: Peter Hedenskog