Skolplattformen del tre

17 October 2018


Nu börjar det bli tjatigt men jag hörde i dag ryktesvägen att IT direktören för Stockholms Stad har skrivit ett svar till mig och alla som klagat på priset och kvalitén. Som går att läsa på skolplattformen!

Självklart vill jag läsa och loggar in. Gissa vad jag möts av?

Ajdå tekniskt fel (igen).

Det här skulle kunna vara ett roligt skämt om inte kostnaden var 695 miljoner kronor. Jag försöker några gånger till och sen funkar det.

Det fungerar.

Du kan läsa svaret här.

Bra långt brev tycker jag där hen går igenom att priset visst är ok. Att visst är det baserat på riktiga kostnader. Och att vi haft experter inne som byggt det. Det hade varit coolt om hen också visat priset per modul och priset i utvecklingstimmar så vi utanför projektet fått en uppfattning. Eller berättat vilka andra projekt hen jämför med när hen ser att 695 miljoner kronor är rimligt för detta.

Det finns speciellt en del i svaret som gör mig riktigt ledsen. Det erkänns inte att 695 miljoner är för mycket pengar för ett sånt här system och att vi har betalat för ett system som i nuläget inte fungerar.

Sjukdomsinsikt är första steget till förbättring. Om vi idag inte kan säga att 695 miljoner kronor är för dyrt och att det inte fungerar, blir jag orolig för nästa, nästa och nästa system som kommer att upphandlas.

Jag säger det igen: kommun/landsting och stat behöver hjälp med upphandlingar och implementering av teknik. Se hur tex USA har gjort med 18F eller hur man i England har sin Government Digital Service. Är du intresserad ska du läsa om problemen i konsultbyggda healthcare.gov i USA. Och hur problemet löstes. Vi i Sverige ligger långt efter och det är därför det blir såhär. 695 miljoner kronor :(

P.S Avslutar med ett citat från svaret och en kommentar: " ... efter detta gedigna arbete kunde vi konstatera att det var tveksamt att om det fanns något befintligt system som hade de funktioner vi identifierat". Om du själv råkat ut för det här, vet du att det är en varningsklocka. "Vi är så unika att inget nuvarande system klarar våra behov" är en utvecklares våta dröm men av 99 fall av 100 är det fel. D.S

Du kan också läsa min insändare i DN som sammanfattar hur jag tänker vi kan bygga saker smartare i det offentliga Sverige.


Skrivet av: Peter Hedenskog