Hejdå Web Performance Stockholm Meetup Group!

18 September 2018


Igår fick jag och PA äntligen chansen att bestämma det på riktigt: Vi stänger ner Web Performance Stockholm Meetup Group som vi startade i Maj 2013 när vi hade vår första meetup.

Första meetupen på O'Learys på Järntorgsgatan i Gamla stan.

Vi har funderat på det länge och nu blev det äntligen av. Vi var Europas största fria Web Performance grupp med nästan 800 medlemmar. När jag säger största får jag alltid en tweet från nån i Londons motsvarighet som säger att dom är större. Och det var dom, men dom är inte fria: Dom tar emot pengar från bland annat Akamai för att driva den.

PA och mitt mål har alltid varit att vår grupp ska vara fristående från företag så långt som möjligt. Vi har dock tagit emot sponsring genom att få låna företags lokaler. Vi har aldrig tagit emot pengar.

PA pratar på vår första meetup.

Det känns lite sorgligt att sluta för vi har träffat så många härliga människor men också väldigt skönt. Vi har båda väldigt lite tid förutom jobb/familj och privata projekt. Och jag personligen är också väldigt less på företag som erbjuder sig att sponsra meetups för att pusha sina egna talare eller produkter.

Det har också varit svårt att få företag att berätta om vad dom gjort. Med ett undantag och det var när Tobias och Henrik berättade om hur dom var med och byggde Aftonbladet Mobil. Det var en klassisk meetup.

Tobias Järlund och Henrik Tengelin delar med sig av sina kunskaper.

Genom åren har det inte kryllat av meetups (vi hade 13 stycken) och här är listan på dom som pratat:

Alla har ställt upp gratis och kanske möjligtvis fått en liten present. Utom Philip som själv såg till att han reste till Stockholm för att prata just för oss. Då kände vi oss tvugna att bjussa på ett hotellrum.

Philip berättade om Boomerang.

Alla talare vi hade var mkt bra förutom en som bara försökte sälja in företagets produkter (vilket fick oss att bli ännu tydligare när vi raggade talare) och en som bara ljög och hittade på om hur vissa tekniska lösningar fungerar. Nu får lista ut vilka det var själva (kanske var det jag, haha).

Vi hade också turen att få dit Marcus Österberg som pratade om "Prestandabudget på riktigt". Det var mycket uppskattat och som alltid var dom bästa gångerna när någon delade med sig av sina egna erfarenheter.

Marcus tänker.

Vi är också väldigt glada att vi fick tag i båda internationella talare och folk från andra delar av Sverige (vi var inte bara Stockholmscentrerat). Tobias kom hit ändå från Tyskland.

Tobias delade med sig av allt han kan om att optimera bilder på webben.

Och Magnus kom upp till Stockholm för att dela med sig av sina erfarenheter.

Magnus (tillsammans med Daniel, ej på bild) lärde oss hur vi kan utvärdera CDN.

Vi stänger ner gruppen helt för att förhindra att något företag försöker ta över den. Om någon annan vill starta en liknande grupp i Stockholm så hjälper vi gärna till med tips och tricks om det behövs!

Tusen tack till alla talare som pratade och ännu mer tack till ni som kom på våra meetups och förhoppningsvis fick lära sig något nytt!

P.S Ja, vi hade en helt sjuk sne könsfördelning på talare. Vi skäms över det och jag försökte fixa det till det på Web Performance dagen på Internetdagarna men pga ett sent återbud blev det ej 50/50 utan 40/60.


Skrivet av: Peter Hedenskog