En dag bara om web performance i Stockholm

06 October 2015


Den 23:e november i år anordnar Internetstiftelsen i Sverige Internetdagarna i Stockholm och jag hjälper till med spåret om web performance. Det kommer att bli en grym dag och jag tänkte berätta varför!

På konferenserna om prestanda handlar många av föredragen om varför en snabbare webbsajt gör användaren mindre frustrerad, gladare och mer köpglad. Jag tror vi alla har kommit så långt nu så vi inte behöver fokusera på varför, utan snarare hur vi ska göra det. Låt oss kolla vad vi kommer lära oss den här dagen.

Hallå HTTP/2!

Kungen är död men det är en ny kung i stan. Jo, ni vet protokollet HTTP/1.1 som styr upp hur din browser och webbservern pratar med varandra blev officiellt släppt 1997. Det är arton år sen. Rätt länge sen va? Prinsessan Diana dog det året i den där bilkraschen, ingen surfade på mobilen och Microsoft var det företag som var mest värderat i hela världen. Och den populäraste hemsidan i Sverige såg ut såhär:

Det är Passagen, en av Sveriges populäraste internetportaler på den tiden. Portal? Ja det var ett ställe där det fanns en massa länkar som man kunde klicka på. Ja typ så hehe. Det har hänt mycket på dom här arton åren och när sajterna blivit större och snyggare har det kommit fram knep för att få sidorna att ladda snabbare. Hack som försöker jobba bort det som funkat dåligt i HTTP/1.1: vi försöker kombinera våra javascript och css filer för att sidorna ska bli snabbare och vi slår ihop våra cssbilder till stora sprite-maps av samma skäl. Men det blir svårare att underhålla sajten och vi får lägga fokus på fel saker.

Men nu är den nya versionen av HTTP här! Alla stora browsers har idag stöd för det nya versionen och många servrar är på väg (Nginx och senaste Microsoft IIS har det redan). Och hur kommer det här påverka dig som utvecklare? Hur ser vi till att göra våra sajter snabba för användarna med det nya versionen av protokollet? Kan det vara så att några av dom gamla knepen till med göra vår sajt slöare med det nya protokollet?

Det här måste vi veta. Det är därför jag har bjudit in Andy Davies som är Europas mest nördiga och insatta person i hur man bygger sajter för att vara så snabba som möjligt. Vi kommer få höra om det nya i HTTP/2, hur det kommer påverka oss och hur vi ska göra för att se till att vara riktigt snabba för användarna.

Vem är Andy? Han har pratat på alla stora prestandakonferenser jag känner till och jobbar dagligen med att hjälpa stora företag att bli snabbare. Och snart kommer han ut med en ny bok om hur man använder ett av de bästa Open Source prestandamätverktygen WebPageTest.

Du där: du förstör webben med dina bilder!

Är det nån som kan gissa hur stor del av en sajt som är bilder? Om man kollar på HTTPArchive (som är en open source sajt som mäter de största 1 miljon sajterna i världen) så vägde i september den genomsnittliga sajtens bilder per sida nästan 1,4 mb dvs en bit över 60% av den totala sidvikten! Bilder är det tyngsta och kanske viktigaste på din sajt. Spelar vikten egentligen nån roll? Jo, vikten är viktig speciellt när fler och fler surfar med sina mobiler: du betalar för hur mycket trafik du använder och serverar din server många bilder kan det bli dyrt för användaren (och för dig som betalar trafikkostnaden för dina servrar). Och har du implementerat din lösning lite knackigt, kan det också påverka hur snabbt din användare ser din sida.

Men vad ska jag göra då, alla mina bilder är superviktiga? Jo, du måste se till att använda smarta komprimeringsalgoritmer som ser till att du inte skickar onödig bildata till dina användare. Du kan se till att dina bilder är ser likadana ut för dina användare men väger 10-20% mindre. Därför kommer Tobias Baldauf till oss och pratar om hur vi bäst ska komprimera våra bilder.

Idag jobbar Tobias på Akamai i Tyskland men flänger runt i Europa för att hjälpa de största kunderna med sina prestandaproblem. Fast det mest spännande med Tobias är att han har arbetat fram en av de bästa komprimeringsalgoritmerna för JPEG och är väldigt insatt i hur vi bäst ska komprimera bilder.

Jag vill att min sajt ska vara snabb, hur gör jag då?

Innan jag började jobba på Wikimedia hjälpte jag olika sajter att förbättra sin prestanda och kollade ofta in svenska och internationella sajter hur dom var byggda. Minns att det var överraskande många som inte följer de standarder som finns för att sajterna ska vara snabba. Vi har YSlow-reglerna men dom börjar bli gamla och det finns nya sätt att tänka och nya saker som kan göra våra sidor så snabba som möjligt. Det är därför Barbara Bermes kommer till oss och snackar om hur du gör för att göra din webbsajt snabbare. Hon kan knepen!

Barbara jag jobbat på kanadensiska tvkanalen CBC där hon har evangeliserat för att göra deras sajt så snabb som möjligt, pratat på de stora prestandakonferenserna i USA och jobbar nu med Firefox Mobile på Mozilla. Hon kan sina saker och har precis kommit ut med en bok som heter Lean Websites. Det ska bli spännade och höra vad hon kan lära oss!

Men hur gör vi praktiskt med prestanda?

Det är relativt enkelt att använda verktyg att mäta din sajts prestanda och förstå vad som behövs fixas men hur får du din hela organisation att arbeta och förstå prestandamålen? Hur jobbar man med prestandatester i en agil miljö? Oftast är det inte tekniken som sätter gränserna utan metoderna hur vi jobbar. Därför kommer två experter till oss och berättar om hur vi kan jobba med prestanda och få in det i vår kultur.

Carly Dyson är prestandatestare på IBM i England och ser till att de företag hon hjälper tar ett helhetsgrepp om prestanda. Hon tänker på saker som hur viktig är egentligen din och användarens tid och hur sätter vi användarens prestanda i fokus?

Tobias Järlund är stort fan av webb-prestanda och har länge varit med och byggt aftonbladet.se och är nu chef för mjukvaruutvecklingen på Schibsted Publishing. Han kommer berätta om hur han tänker man ska jobba med prestanda och ge konkreta exempel på saker han varit med om i sitt arbete.

Syns vi där?

Det kommer bli en grym dag tror jag. Extra kul tycker jag är att vi slipper sponsrade presentationer som det alltid är på dom andra prestandakonferenserna. Här är fokus bara på att ge oss som lyssnar så bra innehåll som möjligt. Kolla in resten av programmet här och om du går på konferensen, kom fram och säg hej till mig :)


Skrivet av: Peter Hedenskog