Sveriges mest slösaktiga sajter 2013

29 May 2013


Jag och min kompis Per-Anders Rangsjö ville skaffa oss en bild av vilka sajter som är de mest slösaktiga i Sverige, det vill säga vilka skickar med mest onödig extra information. Information som kan undvaras om sajten följer dom standarder som finns, vilket gör sajten snabbare för slutanvändaren, billigare för företagen och bättre för miljön! Jag har länge haft känslan av att det ser rätt illa ut, nu skulle vi kolla hur det ser ut i verkligheten.

Hur har har vi gått tillväga? Jo, vi tog Sveriges största annonsdrivna sajter från KIA index (i texten skriver jag Sveriges största sajter och menar då de som finns i KIA index) och undersökt dom. Vi har hackat lite och använder oss av Google PageSpeed API för att kolla av hur mycket du kan spara på deras startsidor genom att:

Testet kördes 8:e maj på statistiken från KIA index vecka 17. Vi testade de 100 största sajterna, men KIA index slår ihop de sajter som ligger under samma ägare så totalt blev det 211 separata sajter som testades. Koden finns här på Github om du vill testa eller vidareutveckla den.

Resultat per regel

Vi har kollat hur verkligheten ser ut per regel/område.

Regel Median (kb) Max (kb)
Optimize Images 87,2 864,4
Enable Gzip Compression 56,1 886,6
Serve Scaled Images 55,5 830,4
Minify JavaScript 13,35 422,5
Minify Css 4,8 49,0
Minify HTML 2,8 228

Hur tolkar man datan? Jo, mediansajten skulle kunna spara 87 kb om den optimerade sina bilder. Hur mycket är det? Jo, för att få en känsla, den här bilden väger 86 kb. Och det finns en sajt där ute som skulle kunna få ner sin bildvikt med 864 kb! Wow, svindlande siffror, det är faktiskt hur mycket som helst!

Men nästa siffra är nästan ännu mer överraskande. Det finns en sajt i Sverige som kan spara 886 kb genom att slå på komprimering på sin server! Här finns det saker att göra, all extra data på din mobil eller padda gör att det tar längre tid att ladda ner med 3G. Är du nyfiken vilken sajt det är som missat slå på gzip? Det kommer längst ner i artikeln :)

Att följa regeln att minifiera sin Javascript/CSS och HTML kan också spara en del på flera sajter. Och att se till att servera bilder i rätt storlek skulle spara 800 kb på en sajt! På dom sajterna som är sämst implementerade kan man nästan spara 1 mb, det är tungt.

Det finns verkligen mycket att göra där ute, vad spännande!

Sveriges mest slösaktiga sajt

Vilken är då Sveriges mest slösaktiga sajt? Ja, det beror på hur man räknar. Räknat i totala kb, det vill säga hur mycket onödig data som kan optimeras bort, ser listan ut såhär.

Sajt Storlek (kb)
gp.se 1361,3
op.se 1342,9
teknikensvarld.se 1330,7
Unitedsverige.se 1262,6
husvagnochcamping.se 1223,7
hemmetsjournal.se 1132,5
damernas.com 1126,6
nsd.se 1124,9
fz.se 1086,4
allehanda.se 1080,1

Ok, alla på topp tio kan ta bort över 1 mb! Nästan alla på topplistan är tidningar och visst är det lite ironiskt att Teknikens värld nästan toppar listan!

Räknar du sen procent, det vill säga hur många procent av totalvikten skulle kunna tas bort, är det här topp tio-listan (eller kanske bottenlistan):

Sajt %
qruiser.com 45,56
wheelsmagazine.se 44,34
Unitedsverige.se 44,29
damernas.com 37,19
dif.se 37,06
husvagnochcamping.se 36,33
classicmotor.se 35,68
allabolag.se 33,54
Ticnet.se 32,73
nsd.se 32,3

Här ser du att sajterna på bottenlistan skickar med mer än 40 procent av sin totala vikt i onödan! Kommentarer är onödiga.

Hur mycket slösas i Sverige?

Vi har också gjort en överslagsräkning på hur många bytes som egentligen skickas i onödan per månad från Sveriges största sajter. Vi har använt oss av unika browsers från KIA, testat startsidan och multiplicerat. Det ger inte helt korrekta siffror, den perfekta uträkningen hade använt sig av unika browsers, antalet sidvisningar och kollat av cachetider på objekt, till exempel genom att räkna med alla objekt som inte har nån cachetid alls. Vår beräkning blir lite snedvriden eftersom vi bara testat startsidor. Å andra sidan får startsidan mest träffar och har ger mest bang for the money om den optimeras, dvs det borde vara den mest optimerade sidan på sajten. I alla fall, vi kom fram till att totalt kan vi spara 8.8 TB i veckan. Tomas Bustad hjälpte oss med den här för att illustrera hur mycket data som slösas i månaden:

Vad kan sparas per sajt?

Vi kollade också upp hur mycket du kan spara per sajt, med samma sätt att räkna.

Sajt Storlek som kan sparas per vecka i trafik (gb)
DN.se 806,3
gp.se 728,4
www.expressen.se 520,1
blocket.se 400,9
www.aftonbladet.se 382,7
Ticnet.se 232,7
hd.se 232,7
tv.nu 200,8
Laget.se 154,2
nsd.se 151,4

DN.se skulle alltså kunna spara mest om de optimerade sin sajt. Intressant också att Aftonbladet är superoptimerat (de kan endast spara 54,5 kb per sidvisning genom att optimera sina bilder bättre) i jämförelse med andra sajter. Ändå kan dom spara mycket totalt, tack vare att de har mest sidvisningar i Sverige.

Sveriges minst slösaktiga sajter

Vilka är de sajter som skickar med minst onödigt data? Mäta i kb känns inte riktigt rätt, en liten sajt kommer per automatik ligga lågt. Låt oss kolla på hur det ser ut i procent, det vill säga hur liten del av totalvikten av sajten som försvinner om man optimerar den.

Sajt %
kingmagazine.se 0,35
Foretagsfakta.se 0,38
eniro.se 0,67
prisjakt.nu 1,31
Kolla.tv 1,51
mammasidan.se 1,74
Leta.se 1,75
Synonymer.se 1,84
hemnet.se 1,9
mama.nu 1,93

Sveriges tyngsta startsida

Det kom med lite extra rolig information när vi gjorde den här undersökningen. Här är listan med sajterna som har tyngst startsida.

Sajt Storlek (mb)
studio.idg.se 9,8
Myshowroom.se 9,7
lifescience.idg.se 7,6
veckorevyn.com 6,2
mama.nu 6,0
norran.se 5,9
DagensMedia.se 5,8
amelia.se 5,4
teknikensvarld.se 5,3
m-magasin.se 5,1

Kollar du på HTTP Archive (Steve Souders fantastiska hobbyprojekt som håller koll på hur världens sajter är byggda) ser du att 15:e maj var vikten på genomsnittsidan hos världens största sajter 1,4 mb.

Generellt kan du säga att en sajt över genomsnittet på 1,4 mb är dåligt.

Ja, det var det här vi fick fram. Du kan ladda ner min presentation som jag höll om vår undersökning för Stockholm Web Performance Group. Jo, en sista grej, vilken sajt kan spara nästan 900 kb genom att slå på komprimering? Det är gp.se!

P.S Vill du hålla koll på om din sajt följer de regler som finns för att vara så snabb som möjligt, prova mitt verktyg sitespeed.io D.S


Written by: Peter Hedenskog